Spitalul de Recuperare din Cluj este una din puţinele unităţi medicale din ţară care şi-a instruit personalul prin intermediul unor cursuri finanţate cu fonduri europene. Proiectul s-a întins pe o durată de 2 ani şi a vizat managementul la locul de muncă, legislaţia spitalelor, deontologie, dar şi informatica sau limbile străine.
Iniţiatorul proiectului a fost o firmă de resurse umane din Cluj-Napoca care a obţinut în acest scop 800.000 de euro din fonduri comunitare. Managerul proiectului susţine că ar fi putut să pregătească personalul unor companii mari din orice alt domeniu de activitate, dar a ales sectorul public.
"Ne-am orientat către spitale în primul rând pentru că au bugete limitate pentru serviciile medicale, darmite pentru investiţia în resurse umane, pe de altă parte am ştiut că persoanele din grupul ţintă au salarii mici şi sunt obligate prin lege să urmeze aceste tipuri de cursuri şi am considerat că parteneriat cu cele două spitale este de bun augur", spune Steluţa Racolţa, manager de proiect.
Beneficiari ai proiectului au fost peste 500 de angajaţi ai Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca şi ai Spitalului de urgenţă din Târgu Mureş.
"Este poate unul din cele mai importante şi mai frumoase genuri de proiecte ce se pot derula în sistemul sanitar care aduce beneficii la toate nivelurile, la nivelul stafului, a personalului medical, la nivelul actului medical, deci a pacientului", spune Sanda Patrichi, manager Spital de Recuperare Cluj.
Prin pachetele de formare profesională gratuite au fost pregătiţi angajaţi de la toate nivelurile, de la medici şi asistente până la personal administrativ.
Toţi angajaţii care au absolvit cursurile au beneficiat de credite de educaţie medicală continuă.