41 de firme şi persoane fizice autorizate din judeţul Braşov au obţinut atestate de la Ministerul Agriculturii pentru produsele tradiţionale pe care le comercializează. Lista produselor tradiţionale cuprinde produse din lapte de vacă, oaie sau capră, preparate din carne de porc sau de vită, pâine cu cartofi, dar şi produse mai deosebite ca dulceaţa de trandafiri sau peştele afumat.
Singura problemă este că aceste produse tradiţionale se transformă, în unele cazuri, tot în produse „de fabrică”, iar preparatele conţin de fapt emulgatori şi coloranţi şi nu sunt deloc bio. În ceea ce priveşte sancţiunile, deocamdată nu au prea fost acordate. „Problema este că Ministerul Agriculturii dă girul pentru aceste produse, îi îndrumă pe producători în ceea ce priveşte procesul de fabricaţie, dar nu are forţă de sancţiune. Cu timpul, aceste produse încep să decadă din punct de vedere al calităţii, pentru că se încearcă obţinerea de profituri imediate, iar reţeta tradiţională nu mai este respectată”, a precizat Mihai Dobrinaş, şeful Direcţiei Agricole Braşov. Tocmai de aceea, prefectul Mihai Mohaci le-a pus gând rău producătorilor care îi înşeală pe consumatori, iar din ianuarie, toţi cei 41 de fabricanţi care au atestate vor fi atent verificaţi. „Am suspiciuni la marii producători că produsele tradiţionale se confundă de fapt cu celelalte pe care le fabrică. Adică, un preparat are doar denumirea, dar nu mai este nimic tradiţional, fiind făcut din marfă de import. Când spui produs tradiţional, spui şi reţetă tradiţională, iar materia primă trebuie să fie şi ea tradiţională.”, a explicat Mohaci.
41 de firme şi persoane fizice autorizate din judeţul Braşov au obţinut atestate de la Ministerul Agriculturii pentru produsele tradiţionale pe care le comercializează. Lista produselor tradiţionale cuprinde produse din lapte de vacă, oaie sau capră, preparate din carne de porc sa