Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) va fi obligatoriu din ianuarie şi va reprezenta documentul de identificare al fiecărui pacient în sistemul de sănătate.
Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit în prima parte a anului viitor de către medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii.
Proiectul cardului de sănătate a fost gestionat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la trei ani de la primele discuţii şi după ce proiectul a ajuns la această instituţie de la Ministerul Sănătăţii.
"Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat (platforma care cuprinde baza de date cu toate raportările în sistemul de sănătate - n.red.) şi completează Reţeta Electronică, sistem deja utilizat şi care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013", a spus Doru Bădescu, preşedintele CNAS.
Ce date va conţine cardul
Cardul va conţine datele de identificare ale posesorului (numele şi codul unic de asigurat, diferit de CNP) şi informaţii medicale despre deţinător. Medicii de familie vor cere acordul pacientului pentru ca informaţiile stocate pe card să conţină şi date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, dacă doreşte să doneze organe şi dacă suferă de boli cronice.
Potrivit Mediafax, pentru a putea citi cardurile, medicii va trebui să-şi achiziţioneze terminale, care vor fi conectate la calculatoare prin intermediul cărora vor avea acces la baza naţională de date. Cu toate că CNAS anunţă că acest card este obligatoriu de anul viitor, Marius Filip, medicul şef al CNAS, spune citat de Mediafax că documentul va putea să fie folosit abia din 2014.
"Probabil că din 2014 vor avea toţi cititoar