Serviciul Judeţean de Ambulanţă duce de două ori mai mulţi pacienţi la spital comparativ cu situaţia de acum patru ani, pacienţii refuzând să rămână acasă, chiar dacă sănătatea le permite, pentru că nu au bani de medicamente.
Aproximativ 50.000 de solicitări pe an înregistrează Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în condiţiile în care, în urmă cu patru ani, la sfârşit de an se numărau cel mult 30.000. Motivul, spune directorul medical, medicul Mădălina Deloreanu, este acela că oamenii nu-şi mai permit medicamentele.
„Noi mergem, vedem despre ce este vorba, îi consultăm, le administrăm tratamentul în regim de urgenţă şi le spunem că pot rămâne acasă, bineînţeles, după ce le prescriem reţetă. Când aud însă că trebuie să-şi cumpere medicamentele, nu ne mai semnează fişa, ne cer să-i ducem la spital”, spune Deloreanu.
„La spital au o masă caldă, au medicamente gratuite, sunt supravegheaţi medical, aşa că nu mai contează că pot aştepta câteva ore la Unitatea de Primiri Urgenţe. La noi solicitările au crescut în condiţiile în care acum avem în judeţ şi cinci maşini SMURD”, întăreşte şi asistentul-şef opinia directorului medical.
Deşi de ani de zile se vorbeşte despre întărirea sectorului de medicină primară, realitatea arată că, şi dacă trec pe la medicul de familie, pacienţii ajung în cele din urmă tot într-un spital, starea de sănătate degradându-se pentru că bolnavii nu-şi permit să cumpere medicamentele prescrise, nici măcar atunci când se compensează în diferite procente.
Printre solicitanţi se strecoară şi „excentricii“, din comuna Brâncoveni venind constant apeluri prin 112 de la un pacient care de cele mai multe ori pune echipajele în mişcare inutil.
„Acum două zile am primit o solicitare pentru un om în zăpadă, care se simte rău şi nu poate ieşi. Deşi aveau o bănuială, oamenii noştri au ajuns acolo, l-au luat