UE şi Rusia încep joi seară discuţii dificile privind aprovizionarea energetică, drepturile omului şi situaţia din Siria. Preşedintele Vladimir Putin se deplasează la Bruxelles, pentru acest al doilea summit UE-Rusia al anului.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Vladimir Putin soseşte joi seară la Bruxelles, în prima sa vizită la oficialii europeni, de când a fost reales la preşedinţia Federaţiei Ruse.
O cină de lucru este prevăzută cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi Herman Van Rompuy, preşedintele UE. Ziua de vineri va fi consacrată summit-ului.
Există deci suficient timp pentru a aborda divergenţele în dosarul sirian, dar şi parteneriatul strategic ruso-european, care ar trebui consacrat rezolvării conflictelor în lume şi ieşirii din criza economică.
Va fi timp destul şi pentru a aborda problema respectării drepturilor omului în Rusia. De altfel, ca de fiecare dată, europenii ne asigură că vor ataca subiectul fără ocolişuri…
Dar poate UE să-i impună lui Vladimir Putin o presiune externă în acest sens, pe care el însuşi o denunţa zilele trecute? Sunt europenii capabili să devină energetic independenţi de furnizorul rus?
Proiecte de diversificare a aprovizionării energetice au fost pornite, dar ele nu vor fi concretizate decât după mulţi ani. Între timp, UE îi cere Rusiei să fie un furnizor de încredere. De acord, răspunde Moscova, dar UE este o piaţă de desfacere de încredere? Mai are astăzi Uniunea bani să cumpere gazul rusesc? Întrebarea a fost pusă ca din întâmplare de un ziarist rus, la ultimul summit cu europenii, care a avut loc în primăvară, pe teritoriu rus.
Ea a avut darul de a-l pune pe Herman Van Rompuy în poziţia delicată de a se explica şi de a explica toate eforturile făcute de europeni pentru ieşirea din criză. Şi pe măsură ce făcea aceasta din ce în ce mai j