FMI si Eurogroup se cearta cu privire la pachetul de asistenta gandit pentru Cipru. Tarile din zona Euro vor sa-i acorde tarii fonduri in valoare mai mare decat PIB, Fondul militeaza pentru o taiere a datoriilor. E o situatie dificila pentru UE care dadea asigurari ca Grecia este singurul caz de indatorare atat de grava. Acum se ia in calcul chiar si un ajutor din partea Moscovei.
FMI a anuntat ca, in actuala forma, nu va participa la eforturile de salvare a Ciprului de la incapacitate de plata. Fondul argumenteaza ca si la finele procesului de reforma profunda a statului, Ciprul nu va reusi sa duca singur povara dobanzilor acumulate. Unele state din zona Euro sunt de acord cu propunerea de la Washington. Altele atrag atentia ca in cazul Greciei au promis ca va fi singura data cand bancilor private li se va cere sa renunte la o parte din creante. Ar fi o mare problema de incredere daca aceasta promisiune va fi incalcata.
Deocamdata nimeni nu stie cum se va rezolva problema cipriota, mai ales ca ea e formata din mai multe chestiuni sensibile. De exemplu, pentru tari precum Germania sau Olanda nici nu intra in discutie un pachet de asistenta fara participarea FMI. O alta solutie luata in calcul este o finantare din Rusia. Circa 5 miliarde Euro ar putea vira Moscova catre Nicosia, dar numai via FMI. Astfel, Fondul ar fi la bord macar formal, dar nu ar contribui cu bani proprii.
Cetateni rusi si-au depozitat sume uriase in banci din Cipru ceea ce a determinat in trecut o cavalcada de acuzatii de spalare de bani. Aceste probleme nu au fost insa niciodata dovedite. Un indiciu extrem de pertinent in aceasta directie este faptul ca, cel putin la nivel de statistici, mica tara Cipru este cel mai mare investitor direct in Rusia.
Grava provocare din Nord (BBC News)
Park Geun-Hye este prima femeie din istoria Coreii de Sud care devine presedin