Pe mesele românilor plecaţi la muncă în străinătate ori stabiliţi definitiv acolo se vor mânca de Crăciun bunătăţi tradiţionale româneşti. Autocare pline cu cei dragi din România care iau drumul ţărilor precum Germania, Italia ori Spania pornesc unul după altul din Arad. Cu toţii sunt uşor de recunoscut, au multe bagaje pline cu mâncăruri tradiţionale româneşti şi ard de nerăbdare să-şi vadă copiii şi nepoţii de departe.
A rămas mai puţin de o săptămână până la Crăciun iar prin autogări e forfotă mare. Autocarele cu români care pleacă spre rudele de la distanţă iau din oră în oră drumul spre Vama Nădlac. Nimeni nu a uitat acasă cârnaţul de porc proaspăt afumat, zacusca de legume, borcanele cu dulceaţă ori murăturile. „În primul rând ne ducem pe noi, pentru că de noi le e cel mai dor şi asta îi bucură cel mai mult. În bagaje le-am pus specialităţi tradiţionale româneşt. Mezeluri de la porc, gogoşari muraţi, cas- traveţi, bulion făcut în casă. La noi au alt gust şi le lipseşte, că în rest au ei de toate acolo”, a spus o arădeancă ce pleca la fiica ei din Germania.
Cei care pleacă sunt rudele românilor care şi-au găsit un loc de muncă în afara ţării şi care nu au putut veni de sărbători spre casă. „Copiii noştri au fost acasă în vară iar acum ne-au chemat pe noi la ei. Să le vedem casa, să mergem şi la plimbare acolo, ne duc şi să vizităm. Am cumpărat biletele de mai bine de două luni de zile, aşa că ne-am pregătit din timp ca să nu avem surprize. Vom sta şi de Revelion acolo şi sperăm să fie frumos iar mai apoi să ne întoarcem cu bine”, a spus un alt bărbat, în drum spre Germania.
Anul acesta companiile de transport vor avea încasări bune. De mai bine de o lună s-au ocupat toate locurile iar cei care s-au hotărât să plece în ultima clipă stau acum pe liste de aşteptare. „Anul acesta am avut foarte multe solicitări şi am fost nevoiţi chiar să în