Prescrierea exclusiv în format electronic a reţetelor, obligatorie, conform reglementărilor legale, de la începutul anului viitor, este greu de pus în aplicare, spun medicii de familie, care au solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să amâne termenul.
Deşi se „exersează” încă din iulie prescrierea reţetelor în format electronic, probleme sunt în continuare şi nu se poate trece, spun medicii de familie, la folosirea exclusiv a sistemului electronic la 1 ianuarie 2013.
„Nu se poate face acest lucru, oricât ne-am dori. Cade Internetul, se întrerupe curentul în mediul rural, sau pacienţii se prezintă la farmacie şi nu merge acolo sistemul... Sunt probleme, astfel încât am solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o amânare. Medicii de familie s-au dotat şi emit aceste reţete, cu toate problemele pe care le-am amintit, însă în policlinici şi spitale e jale. N-au făcut aceste investiţii, n-au semnături electronice, nu ştim ce va fi dacă nu se amână”, a declarat medicul Viorel Rădulescu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt.
De la 1 iulie 2012 medicii prescriptori pot elibera reţete şi în format electronic, dar şi în baza vechilor formulare. Medicii de familie şi-au dotat cabinetele cu imprimante, nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă şi la toţi medicii specialişti. Lucrurile, spun cei din sistemul sanitar public, sunt chiar mai complicate, tot în mai puţin de o lună intrând, cel puţin teoretic, în vigoare şi cardul electronic de sănătate.
„Am avut şi pentru acest card o instruire, însă nu ne-am lămurit pe deplin. Acest card nu va face, cum ne aşteptam, dovada calităţii de asigurat, ci pacientul îl prezintă şi noi verificăm tot în SIUI dacă este sau nu asigurat. Probabil se va merge şi anul viitor şi cu card, şi fără card...”, a mai declarat Rădulescu.