Cu 23 de ani în urmă, s-a aprins, la Sibiu, flacăra libertăţii, a cărei scânteie se născuse, în 16 decembrie, la Timişoara. În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, 30 de oameni adunaţi în centrul oraşului au îndrăznit să cânte „Deşteaptă-te, române!”. Ei au fost primii revoluţionari sibieni care au cutezat să strige împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu. Au înfruntat, cu dârzenie, plutoanele de militari care îi ameninţau cu armele. Au reuşit să scoată în stradă, alături de ei, sute de oameni, dispuşi să moară pentru acelaşi crez. Prima jertfă pe altarul libertăţii a fost Ioan Mititel. Bărbatul de 34 de ani a murit împuşcat în piept, în Piaţa Mare. Grav rănit, tânărul de 24 de ani Liviu Giura a murit câteva ore mai târziu, la spital.
Au urmat zeci de ore de teroare şi haos pentru locuitorii oraşului şi pentru militarii înregimentaţi în cele 11 unităţi din Garnizoana Sibiu. În acele zile de decembrie, Sibiul a fost cel mai zbuciumat oraş din România. S-au tras 2 milioane de gloanţe, 99 de oameni au murit şi 272 au fost răniţi.
În Decembrie 1989, Armata a fost artizanul victoriei asupra regimului totalitar. Momentul în care militarii au fraternizat cu demonstranţii a fost crucial pentru câştigarea războiului împotriva comunismului.
Dincolo de manipulările şi diversiunile cărora le-au căzut victime atât militarii, cât şi protestatarii, un lucru este de netăgăduit: Revoluţia din decembrie 1989 a fost înfăptuită de poporul român. Iar ţelul său suprem a fost LIBERTATEA.
Să-i onorăm, aşadar, pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră, pe cei care au înfruntat moartea pentru ca noi să trăim liberi şi demni!
Glorie şi recunoştinţă eternă pentru eroii Revoluţiei din Decembrie 1989!
Ovidiu-Ioan Sitterli, Prefectul Judeţului Sibiu
Cu 23 de ani în urmă, s-a aprins, la Sibiu, flacăra l