Un grup de cercetători a dezvoltat un conductor extrem de elastic
Pot să spun că sunt unul dintre aceia care schimbă cam cinci perechi de căşti într-un an. Mă refer la căşti intrauriculare. Mici, de MP3 player. Din aceste cinci perechi, trei cad victimă şocurilor mecanice, una se întrerupe la baza mufei jack (tot mecanic) şi una face scurt, în cască sau pe fir.
Sunt dependent de căşti - trei sferturi din zi mi le petrec ascultând muzică în căşti şi m-ar bucura o pereche de căşti cărora să nu le duc grija. Că mă agăţ în clanţa de la uşă sau calc pe ele când mă ridic de la birou etc.
Un grup de cercetători americani din cadrul Universităţii North Carolina s-au gândit că această problemă o au foarte mulţi posesori de căşti. Aceştia au reuşit să construiască un conductor special care să înlocuiască firul clasic de cupru. Înlocuitorul propus de aceştia este elastic şi se poate întinde până la 8 ori lungimea iniţială, fără a se rupe sau întrerupe iremediabil semnalul electric pe care îl transportă, relatează portalul go4it.ro.
Cablul-minune este realizat înlocuind firul din cupru solid cu un tub flexibil realizat din plastic polimer, umplut cu un amestec de galiu (metal lichid la temperatura camerei) şi aliaj de Indiu capabil să transporte electricitate. Păstrând materialele separate, soluţia propusă reuşeşte să ofere conductivitatea electrică necesară funcţionării unui set de căşti, dar şi toleranţă excepţională în faţa accidentelor care duc la forţarea şi întinderea cablului audio.
Totuşi am depistat o problemă. Am verificat rezistenţa celor două metale, galiu şi indiu. Ambele au o rezistenţă semnificativ mai mare decât cuprul (16,78 nOhmi pe metru). În timp ce Indiul are o rezistenţă electrică de 5 ori mai mare (83,7 nOhmi pe metru), galiul are o rezistenţă de 16 ori mai mare (270 nOhmi pe metru). Asta ar conduce la un sunet mai slab