Scris de Cristian Horgoș - Universitatea Oradea şi Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermentează” un proiect european pentru bioetanol.
Universitatea din Oradea (UO) este leader al proiectului „O nouă metodă şi un sistem inovativ de monitorizare în timp real a procesului de fermentaţie”. Partenerul ungar este Institutul pentru Biotehnologie „Bay Zoltán” – Szeged. Proiectul gândit pe perioada februarie 2012 – iulie 2013 are un buget aprobat de 325.705 euro din care UE asigură 276.849 euro prin fonduri FEDR.
Esenţa proiectului este de a se utiliza biosenzori optici pentru monitorizarea în timp real a reacţiei de hidroliză a glucidelor şi de fermentare etanolică în timpul producţiei de bioetanol şi vin, în scopul îmbunătăţirii eficienţei producţiei de bioetanol şi calitătii vinurilor.
UO va dezvolta noua metodă şi va crea biosenzorii optici, iar Institutul din Szeged va testa şi valida metoda.
Detalii a oferit ieri managerul de proiect Alina-Maria Cărăban de la Departamentul de Chimie al Facultăţii de Ştiinţe a UO. Cercetări deja premiate
Potrivit acesteia, încă din anul 2000 s-au efectuat la UO cercetări despre măsurători cu laser, în timp real, a sistemelor biochimice, de către o echipă de universitari de la Departamentele de Chimie, Mecatronică, Fizică şi Medicină. Echipa formată din Alina-Maria Cărăban, Georgeta Gavriş, Ţarcă Radu-Cătălin, Ţarcă Ioan şi Sanda-Monica Filip a şi realizat un stand complet integrat pentru măsurărori enzimatice în timp real, care a fost brevetat şi premiat cu argint la Salonul Internaţional de Inventică, Pro Invent – Cluj-Napoca 2012.
Noua metodă cu biosenzori va permite intervenţii rapide în timpul procesului tehnologic, în vederea creşterii randamentelor tehnologice, a calităţii produselor finite şi evitarea riscurilor de producţie.
„Metodele clasice de control al calităţii dau informaţii aproxi