Aflat într-o vizită de stat în Algeria, preşedintele François Hollande a recunoscut suferinţele provocate timp de 132 de ani de colonialism francez. Această vizită este destinată să relanseze relaţiile franco-algeriene pe o nouă bază, dar şi să pregătească dispozitivul logistic pentru un nou conflict care se anunţă pe teritoriul african.
Preşedintele Franţei s-a adresat astăzi în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului algerian într-un context de mare solemnitate iar cuvintele sale au o puternică rezonanţă istorică. Prin vocea preşedintelui său, Franţa recunoaşte de fapt că a comis brutalităţi şi injustiţii în fosta colonie, inclusiv în perioada războiului de independenţă încheiat acum jumătate de secol.
Nu este lipsit de valoare simbolică nici faptul că printre cei care l-au ascultat pe François Hollande astăzi la Alger se numără cîţiva deputaţi vîrstnici care au luptat împotriva ocupaţiei franceze în timpul războiului de independenţă, între 1964 şi 1962. Cuvintele lui François Hollande au avut în mod evident un ecou emoţional puternic şi au fost aprobate de participanţi, care l-au aplaudat în cîteva rînduri pe şeful statului franceze.
“Timp de 132 de ani Algeria a fost supusă unui sistem profund nedrept şi brutal. Acest sistem are un nume: este colonialismul. Si recunosc aici suferinţele pe care colonialismul le-a provocat poporului algerian.”
Sunt cuvintele lui François Hollande spuse deci în numele statului francez, iar aplauzele care au urmat după frazele sale demonstrează că algerienii doreau să audă această asumare clară a responsabilităţii. De notat totuşi că François Hollande nu a mers atît de departe încît să ceară scuze, sau să ceară iertare în numele statului francez, aşa cum a făcut de exemplu Germania care şi-a asumat, după 1945, oroarea exterminării evreilor în anii celui de-al doilea război mondial. Părerea preşe