Economia României ar putea încheia anul 2012 pe creştere, chiar dacă l-a început cu o recesiune tehnică, după ce a consemnat două trimestre consecutiv o scădere a Produsului Intern Brut.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,19 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, în condiţiile în care, în ultimul trimestru din 2011, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 0,2%, faţă de trimestrul III, la o valoare nominală de 148,88 miliarde lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
În cel de-al doilea trimestru din acest an economia a consemnat o creştere de 0,5%, faţă de trimestrul I, la o valoare de 149,51 miliarde lei, date ajustate sezonier, iar în trimestrul trei Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, fiind de 153 miliarde lei.
Analiştii economici estimează o creştere economică uşor peste 0% pentru finalul acestui an.
La jumătatea lunii noiembrie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BănciiNaţionale a României declara, pentru Agerpres, că se aşteaptă ca, la finalul acestui an, România să aibă creştere economică cuprinsă între 0,5 şi 1%. Acesta a spus că se aşteaptă la o creştere a cererii agregate în trimestrul 4 ”mai ales pe partea de consum, pentru că în T4 sunt două sărbători ale românilor, Crăciunul şi Anul Nou”.
Florin Eugen Şinca, de la BCR, estimează pentru acest an o creştere economică de 0% la fel ca şi Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România.
”Vom avea undeva apropiat de zero, uşor spre plus, dar oricum undeva spre 0,1% - 0,2%. Este stagnare şi nu putem să vorbim de creştere. Aceste cifre ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi, care ar trebui să înţeleagă că nefăcând nimic, tot nimic o să şi obţinem. Acesta a fost şi mesajul Fondului Moneta