În anul 2012, companiile din sectorul agro-alimentar au întâmpinat dificultăţi în a-şi onora plăţile la termen, agreate cu partenerii de afaceri, 43% dintre acestea realizând plăţi lent sau neregulat, după cum se arată într-un studiu al Coface care a analizat pe parcursul acestui an 11.648 de firme din Industria alimentară, agricultură, fabricarea băuturilor, comerţ cu ridicata şi amănuntul, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.
Practic au fost luate în calcul 7% din totalul firmelor active la nivel sectorial (163.968) şi care generează consolidat peste 65% din cifra de afaceri înregistrată pentru toate codurile CAEN considerate în analiză. Astfel, 17,07% dintre aceste firme au fost încadrate în clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% în clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectuează plăţile conform condiţiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicând un risc de insolvenţă semnificativ.
Companiile care activează în agricultură prezintă o volatilitate ridicată a performanţei financiare, puternic dependentă de condiţiile meteorologice. Anul 2012 a prezentat provocări multiple pe fondul secetei (lunile Iulie şi August ale anului curent au fost cele mai călduroase din ultimii 52 de ani.
Aportul agriculturii la formarea PIB în primele nouă luni ale anului curent a scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Firmele care activează în agricultură au debutat în anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, în ciuda performanţei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri.
Studiul Coface arată că nivelul de îndatorare al firmelor din agricultu