În rândul managerilor de top, 2012 a fost un an dinamic, în care companii din toate domeniile au decis să întoarcă pagina și să-și numească noi structuri de conducere. Măcinat de furturi și acuze de fraude, sistemul bancar a ținut prima pagină.
Contrar așteptărilor, a fost anul expaților
Un manager din zece și-a schimbat anul acesta locul de muncă: 7% au ales ceva mai bun, iar 3% au fost concediați, arată un studiu realizat de compania de consultanță Mercer. O fluctuație mare pentru o piață a muncii afectată puternic, în continuare, de criza economică.
Fără îndoială, cel mai activ sector a fost cel financiar-bancar, majoritatea companiilor din acest domeniu pierzând sau adjudecându-și un nou top manager de-a lungul ultimelor 12 luni. În unele cazuri, motivele schimbării la nivelul conducerii au fost „naturale“ - încheierea mandatului. În altele, cauzele trebuie căutate fie în performanțele financiare scăzute ale organizațiilor conduse, fie în valul de acuze de fraudă, care au destabilizat sistemul în ultimele luni, cea mai recentă fiind dezvăluită nu mai departe de săptămâna trecută. Șefi s-au schimbat cu duiumul și în IT și consultanță: ies în evidență, din această perspectivă, modificările la vârf anunțate de două dintre cele mai mari companii din România, IBM și HP GeBOC.
Greșeli pedepsite
„Expații vor fi înlocuiți în scurt timp de români la conducerea firmelor autohtone“, spuneau la unison specialiștii din resurse umane până acum patru-cinci ani. Acum, aruncând o privire asupra managerilor care se perindă pe la conducerea multinaționalelor de la noi, nu poți decât să ajungi la concluzia că recrutorii s-au înșelat. Și că, odată confruntați cu intrarea în recesiune, cartierele generale au ales să apeleze la lideri cu vechime în piețe mature. Ocolindu-i astfel pe ai noștri, educați într-o perioadă de creștere continuă și lipsiți de