Se împlinesc 200 de ani de la publicarea primului volum de poveşti al celebrilor Fraţi Grimm. Jacob şi Wilhelm Grimm au fost folclorişti, lingvişti, filologi, doctori în drept, cunoscuţi în toată lumea pentru colecţia de basme publicată în două volume, care conţine, printre multe altele, Albă ca zăpada, Croitoraşul cel viteaz, Cenuşăreasa, Cei trei purceluşi, Lampa lui Aladin şi Hansel şi Gretel (primul volum a apărut în 1812, iar al doilea volum în 1814).
Poveştile scrise de cei doi fraţi au încântat copilăria multor generaţii, devenind pretexte pentru diverse ecranizări şi dramatizări. Printre altele, cei doi fraţi şi-au adus contribuţia la formarea limbii germane, în special prin dicţionarul Deutsches Wörterbuch (Cartea cu cuvinte germane) pe care l-au scris împreună şi prin prima carte de fonetică/fonologie a limbii germane, Legea lui Grimm, scrisă doar de Jacob. Dicţionarul Fraţilor Grimm avea 33 de volume şi cântărea 84 kg!
Imaginaţie adăugată
În ultimii ani, cei doi fraţi legendary au devenit subiectul unor controverse interesante. Unii cercetători cred că cei doi s-au inspirat (mai precis, se spune că “au furat) din basme din popor, spuse de diverse mame şi bunici, după cum relatează şi Discovery Channel. Teoria cercetătorilor sugerează că cele mai renumite povesti au fost create, sau au trăit, datorită izvoarelor populare şi a tradiţiei orale, menţinute de femei care au rămas, pentru totdeauna, anonime. Prin urmare, “misiunea Fraţilor Grimm nu a fost deloc grea, fiind “o chestiune de imaginaţie adăugată". "Majoritatea oamenilor de ştiinţăa sunt de acord că femeile sunt cele care reprezintă sursa acestor tradiţii seculare, în special pentru că, în lipsa mijloacelor informaţionale şi educaţionale, aveau limitat sau chiar interzis accesul la diverse mijloace prin care îşi puteau păstra operele", a declarat Valerie Paradiz, cel c