Cotă redusă de TVA la alimentele de bază, încurajarea agriculturii ecologice şi tradiţionale, construirea canalului Siret-Bărăgan şi iniţiative care să conducă la comasarea terenurilor se numără printre măsurile incluse în programul de guvernare 2013-2016 pentru agricultură.
Guvernul îşi propune să dezvolte sistemul de irigaţii, să construiască canalul Siret-Bărăgan, să reabiliteze sistemul de îmbunătăţiri funciare şi să eficientizeze activitatea agenţiilor prin comasarea acestora. Alte măsuri vizate sunt stabilirea filierelor pe produse, revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii.
"Agricultura şi dezvoltarea satului românesc sunt priorităţi absolute ale actualului Guvern. România a pierdut foarte mult în urma deteriorării situaţiei în sectorul agricol, prin distrugerea filierelor pe produse şi ca urmare a divizării în milioane de exploataţii de mici dimensiuni, lipsite de utilajele necesare unei agriculturi moderne şi care cu greu se aliniază cerinţelor pieţei şi unei agriculturi moderne, performante", se arată în programul de guvernare al Guvernului Ponta II.
În ciuda opoziţiei Fondului Monetar Internaţional, Guvernul păstrează ca obiectiv stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu "condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar".
La începutul lui noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, după ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe această temă cu Ministerul Finanţelor.
În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
În luna mai, reprezentanţii FMI au afirmat că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produs