Cardurile bancare sunt tot mai costisitoare pentru clienţii băncilor, care îşi văd lună de lună veniturile diminuate de comisioane. În România sunt 13,3 milioane de carduri valide, iar costul mediu anual al comisioanelor este de 200 de lei, ceea ce înseamă 2,6 miliarde de lei pentru băncile prezente în piaţă. Studiile arată că o persoană care îşi foloseşte des cardul poate plăti şi 300 de comisioane într-un singur an. Cele mai utilizate tipuri de carduri sunt cele de debit, clienţii încasând lunar prin intermediul lor, salariul, alocaţia sau pensia.
Perioada sărbătorilor este una cunoscută cu cheltuieli peste media unei luni normale, iar acest lucru implică şi un volum de numerar mai mare retras precum şi mai multe retrageri. Toate aceste operaţiuni înseamnă însă comisioane uriaşe, care numai în acest an au crescut de două ori la majoritatea băncilor şi chiar au fost introduse unele noi.
Statisticile BNR arată că în general românii sunt înclinaţi să retragă bani de la bancomat decât să cumpere prin intermediului cardurilor de la comercianţi.
În privinţa retragerii banilor de la bancomate pentru ca ulterior să se folosească numerarul se poate spune că fiecare operaţiune a ajuns să fie taxată începând cu cea mai simplă, interogarea soldului.
Următorii paşi în utilizarea cardului sunt taxaţi şi mai mult de bănci. Retragerea de numerar este taxată şi în funcţie de bancomatul folosit, cel al băncii emitente a cardului sau de la o bancă diferită. Cele mai mari comisioane la bancomatele proprii sunt practicate de BRD (0,2% din valoarea retragerii, dar nu mai puţin de 0,5 lei) şi BancPost (0,25% dar nu mai puţin de 0,25 lei). La retragerea de la alte bancomate costurile cresc considerabil ajungând până la valori de 1% plus 4 lei.
Cardurile bancare sunt tot mai costisitoare pentru clienţii băncilor, care îşi văd lună de lună