Textul „actului coabitării” semnat de premierul Victor Ponta arată de parcă liderul PSD conduce un guvern minoritar, fără susţinere populară, iar o denumire mai corectă a documentului ar fi „act de capitulare” şi nu „act de coabitare”, susţine într-un comentariu postul de radio Vocea Rusiei.
"În fond, Victor Ponta a renunţat la câteva prerogative deosebit de importante, făcând imposibilă orice modificare a structurilor asociate tradiţional cu interesele lui Traian Băsescu. Este curios că premierul şi-a asumat anumite angajamente care nu pot fi realizate decât cu concursul USL, dar nu a avut mandat pentru aceste asumări nici măcar din partea PSD. Este cert că în viitorul apropiat, multe dintre prevederile acestui act de capitulare vor fi puse la încercare, iar premierul va avea rolul ingrat de a calma spiritele în USL şi de a explica electoratului cum s-a ajuns în situaţia în care sloganul de campanie „dreptate până la capăt!” s-a transformat subit în „dreptate cât ne-a permis Gitenstein”, comentează Vocea Rusiei.
Postul de radio prezintă angajamentele asumate de Victor Ponta şi prognozează ce efecte vor avea acestea:
"1. CCR rămâne aşa cum este şi va fi utilizat în continuare pentru obstrucţionarea iniţiativelor USL
2. Traian Băsescu, în calitate de „decident final”, obţine prerogativa exclusivă de desemnare a procurorului general şi procurorului-şef al DNA. Rămâne de văzut cum va explica Victor Ponta faptul că mult criticatul „mecanism represiv” al „justiţiei băsesciene” va rămâne neatins în perioada guvernării USL.
3. Preşedintele obţine prerogative exclusive în domeniul politicii externe şi a relaţiilor cu instituţii supranaţionale. Este dificil de înţeles cum se împacă această situaţie cu textul constituţional care stipulează că „Preşedintele semnează tratatele negociate de Guvern”.
În opinia celor de la Vocea Rusiei, această „