După masă. Fie că este doar dulce sau fortifiat, fie tare sau slab alcoolizat, vinul de desert nu este un moft și nici o băutură pe care o servesc doar doamnele în vârstă la ocazii.
Francezii spun că orice masă reușită trebuie să se încheie cu o selecție de brânzeturi fine, acompaniate de un vin bun. Vinurile pentru desert pot fi socotite un moft, însă eu vă invit să încercați măcar o dată această experiență și să gustați la finalul unei mese copioase unul dintre vinurile tradiționale pentru desert . Veți simți pe propria piele că aceste licori, care nu sunt neapărat dulci, au fost create să potențeze la sfârșit simfonia de gusturi de care ați avut parte pe parcursul mesei și să lase o umbră fină, răcoroasă și foarte plăcută peste papilele gustative. De asemenea, ele își vor face simțită prezența benefică și în digestie.
Când vorbesc despre astfel de vinuri mă gândesc în primul rând la vinurile licoroase. Este un termen generic sub care obișnuim să adunam claie peste grămada o mulțime de genuri, care se împart la rândul lor în mai multe categorii și diferă în funcție de tehnologia de fabricație și de cantitatea de zahăr pe care o conțin. În Franța aceste categorii sunt: vins liquoreux, vins moelleux, vins de liqueurs și vins doux naturelles. Vins liquoreux sunt acele vinuri care au mai mult de 50 de grame de zahăr la litru și care nu conțin alcool adăugat. Cele mai cunoscute vinuri licoroase franțuzești sunt: Sauternes și Cadillac din regiunea Bordeaux, Alsace Selection de Grains Nobles Gewurztraminer sau Muscat. Din categoria licoroaselor face parte și celebrul Tokaji care are o concentrație de zahăr de până la 500 de grame, spre deosebire de Sauternes, de pildă, care are doar 100.
Față de vinul licoros, vinurile moelleux au o cantitate de zahar de 20 până la la 45 de grame/litru. Cele mai cunoscute sunt Coteaux du Layon și Vouvray din zona Lo