Louise Fitzhugh s-a născut în Memphis, Tennessee, pe 5 octombrie 1928. Îşi începe cariera ca pictor, însă, la sfârşitul anilor 1950, a început să se dedice scrisului. Publica iniţial sub pseudonim. Primul text pe care l-a publicat este Spioana Harriet, considerat unul dintre primele romane de ficţiune realistă pentru copii, gen care va fi foarte apreciat de public îndeosebi în anii '60 şi '70. Textul se continuă cu alte două părţi, The Long Secret şi Sport. Moare în 1974.
Scrierile lui Louise Fitzhugh sunt celebre şi datorită faptului că susţin drepturile femeilor şi pe cele ale copiilor, cât şi pentru că acuză inutilitatea războiului.
Publicată pentru prima dată în 1974, Spioana Harriet spune povestea lui Harriet M. Welsch, o tânără scriitoare în devenire, care ţine un jurnal în care îşi notează gândurile în legătură cu prietenii săi, dar şi cu necunoscuţii care îi ies în cale. În momentul în care prietenii săi îi găsesc caietul plin de însemnări, Harriet devine însă ţinta dispreţului tuturor celor din jur. * * *
Harriet încerca să-i explice lui Sport cum se joacă Oraşul.
- Uite, mai întâi inventezi un nume pentru Oraş. După aceea, scrii cum îi cheamă pe toţi oamenii care trăiesc în el. Nu trebuie să fie prea mulţi, altfel jocul o să devină prea dificil. De obicei, eu pun douăzeci şi cinci.
- Ăăă.
Sport arunca o minge de fotbal în aer. Erau amândoi în curtea casei lui Harriet, pe strada East Eighty-seven din Manhattan.
- După ce ai stabilit exact cine sunt locuitorii, te gândeşti la meseriile lor. De exemplu, domnul Charles Hanley e proprietarul benzinăriei de pe colţ.
Harriet vorbea cu grijă, stând pe vine lângă copacul cel mare, şi se aplecase atât de mult peste caiet, încât părul ei cel lung şi drept atingea marginile acestuia.
- Nu vrei să jucăm fotbal? întrebă Sport.
- Haide, Sport, nu te-ai jucat niciodată