Pe străzile aglomerate din zona Basarab, pe oricine ai opri, ştie să te îndrume către Centrul de Zi "Sfânta Ana". Ascunsă printre maşini, între blocuri, poarta asociaţiei nu stă niciodată zăvorâtă. Curtea a fost amenajată sub forma unui teren de joacă. Azi, este pustiu, afară e frig, dar prin geamurile aburite răzbat luminile aprinse şi vânzoleala. Bat la uşă. Îmi deschide Silviu, care ţine în mână un platou cu sandvişuri pentru micul-dejun. După un "Bună" zgmotos, mă lasă în grija angajaţilor centrului.
Centrul "Sfânta Ana" pentru tinerii cu dizabilităţi mintale severe are în prezent 32 de beneficiari. Cel mai mic are 15 ani, iar cel mai mare, 34. Unii din ei au crescut, practic, în centru, iar alţii au ajuns aici îndrumaţi de alţi oameni care au vrut să-i ajute. La centru, ei urmează cursuri de logopedie, psihologie, activităţi gospodăreşti şi ateliere lucrative, educaţie fizică, gratuit, în regim de semiinternat. Totodată, ei servesc trei mese pe zi şi au la dispoziţie un microbuz, plătit din banii părinţilor beneficiarilor.
"Noi rezolvăm o mare parte din problemele sectorului 1, legate de copiii mari şi tinerii cu handicap mintal sever. ONG-urile şi centrele organizate de primării se ocupă numai de copii mici, e o adevărată modă, dar se şi lucrează mult mai uşor cu ei. Mult mai greu este cu adulţii şi această responsabilitate ne-am asumat-o noi. Suntem foarte respectaţi pentru asta. De aceea primim şi sprijin", explică preşedinta asociaţiei, Gabriela Scraba, o femeie hotărâtă, energică şi extrem de realistă.
Iar sprijnul pe care îl primeşte asociaţia se traduce într-o subvenţie lunară, în baza legii 34/1998, de la Direcţia Generală de Protecţie a Copilului, care plăteşte patru posturi de asistenţi, iar alte două posturi didactice şi două de personal de îngrijire sunt finanţate de Ministerul Învăţământului. "Noi suntem dintre cei care au parten