Infractorii online au optat, in 2012, pentru malware inteligent si, prin urmare, au actionat mai mult pe calitate, decat pe cantitate. G Data se asteapta la o continuare a acestui trend pentru anul viitor si crede ca infractorii vor ataca, deasemenea, companii si institutii.
Pentru a avea mai multe sanse de reusita, infractorii vor exploata dispozitivele mobile personale ale angajatilor care au acces la reteaua companiei.
In 2013, expertii in securitate cred ca atacatorii ii vor viza, intr-o mai mare masura, pe utilizatorii de dispozitive mobile si de Mac-uri. Malware-ul pentru computerele Apple a fost pana acum intr-o perioada de testare. In plus, kit-urile de exploatare (exploit kits) sunt produse in masa, iar pentru folosirea acestora nu este nevoie de experti.
In ceea ce priveste razboiul cibernetic atat de mediatizat, G Data puncteaza: spionaj, da - razboi cibernetic, nu!
"Inca nu a avut loc o crestere a atacurilor planificate asupra companiilor si institutiilor, iar noi estimam ca se va intampla anul viitor, deoarece acest model de infractiuni electronice este extrem de profitabil. Atacatorii vor utiliza un nou vector de atac, prin accesarea dispozitivelor mobile ale angajatilor, in mod planificat, obtinand astfel accesul la datele sensibile ale companiilor, de exemplu", explica Ralf Benzmuller, sef al G Data SecurityLabs.
"Asistam la o alta evolutie interesanta, a kit-urilor de exploatare. Acestea fac computerele mai usor de atacat, urmarea constand in pachete intregi de date dislocate si puse la vanzare pe piata neagra. Iar aceasta nu este o treaba care sa necesite prezenta unui expert", a adaugat acesta.
G Data a facut un rezumat al tuturor previziunilor in IT Security Barometer 2013.
2013 - anul razboiului cibernetic sau doar al panicii cibernetice?
Razboiul ciber