În fruntea statului sud-coreean a fost aleasă o femeie - o premieră în istoria ţării. Park Geun-hye,
liderul partidului conservator Saenuri, îi succede pentru cinci ani impopularului Lee Myung-bak, obţinând 51,6% din sufragii în faţa adversarului său de centru-stânga, Moon Jae-in, 48%.
Park Geun-hye, 60 de ani, a fost aleasă pentru următorul mandat prezidenţial de cinci ani - care nu poate fi reînnoit - în fruntea celei de-a 15 economii mondiale. Este prima femeie care ajunge să ocupe funcţia prezidenţială, eveniment istoric într-o ţară unde absenţa femeilor în cele mai importante posturi este revoltătoare. Coreea de Sud nu se clasează decât pe locul 108 din 135 pe lista indicelui din 2012 al egalităţii între sexe, potrivit Forumului Economic Mondial. Iar femeile câştigă cu 39% mai puţin decât bărbaţii. Înaintea alegerilor, Park a declarat că prezidenţialele reprezintă o „remarcabilă trambulină" pentru spulberarea plafonului de sticlă al societăţii". La anunţarea victoriei, ea s-a adresat mulţimii care o aclama: „Această alegere este o victorie pentru voi toţi, pentru popor".
Tunsă sobru, ţinută austeră, distantă şi foarte reţinută, Park Geun-hye afişează un look imuabil, cu o singură frivolitate - un ruj de buze strălucitor. Supranumită „Doamna de Fier a Coreii", fiică a generalului Park Chung-hye, autocratul care a condus ţara între 1961-1979, a fost aleasă democratic cu 51,6% din voturi şi devine prima femeie care intră la Casa Albastră, sediul preşedinţiei. O victorie marcată însă de absenteismul a 20% din tinerii electori, frustraţi din cauza abandonului la doar câteva zile înaintea votului, a idolului lor, miliardarul Ahn Cheol-soo. Aceste alegeri prezidenţiale reprezintă un test pentru tânăra democraţie asiatică, stabilită la finele anilor 1980 şi care a permis venirea la putere în 1992 a primului şef de stat civil, Kim Young-sam. Astăzi