Romanii vor avea de suportat o serie intreaga de scumpiri, in 2013, pe fondul unei cresteri economice infime, ce nu va stimula si o crestere de salarii care sa acopere diferenta.
In afara bugetarilor, care ar trebui sa-si revada salariile reintregite la nivelul din 2010, ceilalti salariati nu vor beneficia de majorari salariale, majoritatea companiilor fiind, inca, ingrijorate de perspectivele economice, mai ales tinand cont de faptul ca si Uniunea Europeana in ansamblu va avea dificultati in anul ce urmeaza.
Chiar daca scumpirile nu vor reprezenta sume uriase, fiind de cativa zeci de lei, acestea vor fi destul de numeroase si suficiente pentru a provoca probleme, in special persoanelor cu venituri sub medie.
Doua din cele mai importante majorari de preturi se vor efectua pentru energia electrica si gaze. Acestea se incadreaza in planul pus la cale impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, in momentul semnarii acordului stand-by, fiind parte a programului de liberalizare a preturilor in aceste sectoare.
Energia electrica
In privinta energiei electrice, de la 1 ianuarie se anunta o scumpire de 10 la suta, pentru consumatorii finali, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut preturile de productie mai ridicate, iar acest lucru se va vedea in facturile pe care le platim. In plus, in pretul final se va reflecta si ajutorul oferit producatorilor de energie regenerabila, prin certificatele verzi.
De la 1 ianuarie, pretul mediu pentru curent va fi de 175,7 lei/MWh. Potrivit lui Emil Calota, vicepresedintele ANRE, la o factura lunara medie de 40 de lei, pentru un consum de 100 KWh, se vor adauga 4 lei.
Ulterior, de la 1 iulie, pretul va mai creste inca o data, cu doua procente.
Gaze naturale
@N_P