În satele aşezate pe cursul superior al Râmnicului Sărat, obiceiurile şi tradiţiile prilejuite de sărbătorile de iarnă - Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza, oferă un spectacol impresionant, la realizarea căruia îşi dau concursul muzica, dansul, poezia, reprezentările plastice, gestica şi voia bună.
Sorin Pantelimon, viceprimarul comunei Jitia, un adevărat păstrător şi promotor al tradiţiilor vrânceneşti, povesteşte despre ce înseamnă această perioadă pentru Valea Râmnicului. Depresiunea „Între Râmnice”, fiind situată pe cursul superior al râului Râmnicu Sărat, este o zonă de interferenţă a celor trei provincii istorice româneşti: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, ce aparţine zonei etnografice a Râmnicului Sărat, regiunea Muntenia. Administrativ, depresiunea „Între Râmnice“ se împarte între comunele Jitia şi Vintileasca din judeţul Vrancea şi comuna Bisoca din judeţul Buzău. Oamenii acestor locuri au păstrat o identitate culturală proprie, bine delimitată, asigurată de coordonatele spirituale ale poporului român: credinţa, limba, folclorul cu obiceiurile şi tradiţiile specifice, care dăinuiesc de veacuri.
Sorin Pantelimon spune că deschiderea sărbătorilor de iarnă este făcută de Crăciun, una dintre sărbătorile cele mai bogate în datini şi obiceiuri, ca de altfel în toată lumea creştină. Caracterul general al acestei sărbători este curăţirea şi împodobirea casei, bucuria copiilor, mesele bogate, darurile şi petrecerile. „Crăciunul îl sărbătorim în perioada solstiţiului de iarnă, pentru că atunci avem cea mai lungă noapte din an. În mentalitatea populară există această idee a luptei dintre lumină şi întuneric, luptă ce se încheie odată cu solstiţiul de iarnă. Lumina, pe care omul ca fiinţă solară o iubeşte, iese învingătoare. De aici provine legătura cu creaţia, cu noul, cu Anul Nou, cu noul născut. Iisus, ca personaj religios, încorporează toate a