21 decembrie, ziua fatidică care anunță Sfârșitul Lumii. Chiar dacă clujenii nu par să fi luat deloc în serios „amenințările” cu privire la o posibilă Apocalipsă, acesția trebuie să știe că o alternativă de adăpostire în cazul unui dezastru natural sau o intervenție armată reprezintă buncărele anti-aeriene. Puțini știu că unul din cele mai mari adăposturi anti-aeriene este chiar în centrul Clujului.
Acesta se află la subsolul Regionalei CFR și are capacitatea de a adăposti până la 400 de persoane în caz de urgență. Construit după cel de-al Doilea Război Mondial, în anii 1945-1946, adăpostul funcționează și în prezent, fiind întreținut permanent de către personalul Regionalei CFR. Adăpostul este pregătit să asigure protecție în cazul unor explozii nucleare, arme chimice și biologice (epidemii), arme clasice (suflul exploziilor, schije), cutremure, inundații sau atacuri aeriene și armate.
„Este un adăpost de tip independent, care face parte din domeniul privat și adăpostește personalul propriu al unității noastre. Avem și un punct de comandă. În momentul în carte avem o situație importantă conducerea Regionalei CFR se deplasează la acest adăpost și de aici se conduce activitatea pe cele şase județe, care revin în responsabilitatea noastră”, explică colonelul Cotoară, șeful serviciilor militare în cadrul sucursalei CREIR CF Cluj Napoca. În condițiile de hrană și alimente, clujenii pot supraviețui aici timp de o lună.
Reguli de „bună purtare” în buncăr
Intrarea în buncăr se face printr-o ușă metalică marcată cu litera A, un marcaj folosit în cazul tuturor acestor adăposturi. Printr-un hol de dimensiuni normale se pătrunde în prima încăpere, după care se continuă într-un hol lung, străjuit de bănci de-o parte și de alta. Întregul buncăr care măsoară peste 1.000 de mp este împărțit în mai multe încăperi, cu funcție anume – punctul de comandă, dotat cu a