În Spania unul dintre cele mai importante momente ale sărbătorilor de iarnă, aşteptat cu înfrigurare de amatorii de vise și iluzii, este tradiţionala tragere la sorţi a Loteriei de Crăciun, care are loc, fără întrerupere, din 1812 şi până astăzi, în fiecare an.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
1812, este un moment plin de istorie pentru Regatul Iberic, pentru că tot în acest an şi în aceeași localitate, în Cadiz, a fost promulgată prima constituţie spaniolă, iar în Salamanca s-a câștigat o importantă bătălie contra ocupației franceze.
Cursul Loteriei Craciunului a fost marcat de însăşi istoria Spaniei, dar a rezistat în ciuda tuturor circumstanțelor şi nu a fost suspendată nici măcar în timpul Războiului Civil. În 1938 şi 1939 tragerea la sorți a avut loc independent în mai multe orașe, fiind organizată separat, atât în zonele ocupate de republicani, cât și în cele controlate de franchiști. Pe 18 decembrie “La Loteria de Navidad”, adică Loteria Crăciunului, și-a serbat bicentenarul, 200 de ani de speranțe și dezamăgiri, vise și decepții, dar, mai presus de toate, milioane, multe milioane, care pentru mulți au însemnat transformarea viselor în realitate.
Tragerea la sorți este un spectacol marcat de mult festivism, care se desfăşoară într-o scenografie foarte specifică de-a lungul a trei ore şi jumătate, în dimineața zilei de 22 decembrie. Acest moment solemn, transmis în direct la mai toate posturile de radio şi televiziune, este prezentat în fiecare an de un grup de copii îmbrăcaţi în uniforme, care provin de la aceeași școală din Madrid, el Colegio de San Ildefonso. Copiii scot pe rând câte o bilă din cele două urne, cântând ceea ce vâd scris pe ele. Dintr-una din urne scot bila cu seria unuia dintre biletele de loterie iar din cealaltă premiul pe care zeița Fortuna i-l sortește. Tragerea la sorț se termină atunci cân