Săptămâna trecută, Muzeul Naţional al Literaturii Române a acordat premiile sale anuale, o tradiţie care continuă dinainte de 1989. Se acordă în fiecare an: Premiul "Perpessicius", pentru lucrări critice, Premiul "Şerban Cioculescu", pentru memorialistică şi Premiul "Petru Creţia", pentru cercetare în domeniul clasicităţii greci şi latine. Juriul a fost format din: academicianul Eugen Simion, preşedinte, teoreticianul Paul Corena, profesorii universitari Nicolae Necu şi Ion Simuţ, directorul Muzeului Naţional al Literaturii, Lucian Chişu şi profesorul doctor Liviu Franga.
Premiul "Perpessicius" a fost obţinut de profesorii Gheorghe Chivu şi Eugen Pavel pentru editarea lucrării intitulate "Opere" a lui Ion Budai-Deleanu. Volumul cuprinde atât operele literare ale autorului, mai ales cunoscuta "Ţiganiadă", cât şi o selecţie de scrieri lingvistice care au legătură cu spaţiul românesc.
Scriitorul Virgil Tănase, care locuieşte în Franţa din anul 1977, a obţinut Premiul "Şerban Cioculescu" pentru volumul "Leapşa pe murite", apărut la Editura Adevărul.
Ultimul premiu MNLR, "Petru Creţia", acordat pentru cercetarea clasicităţii greceşti şi latine, a fost obţinut de Oana Uţă-Bărbulescu, lector de limbă română la Universitatea Oxford din Marea Britanie, şi de Tudor Dinu, lector la Universitatea din Bucureşti. Distincţia le-a fost oferită pentru două lucrări referitoare la opera istoricului Dimitrie Cantemir.
Academicianul Eugen Simion a apreciat că volumul "Leapşa pe murite" nu se aseamănă cu nicio carte a unei persoane care a trăit în exil. Povestind despre lucrul la carte, Virgil Tănase a mărturisit că "am senzaţia că am trăit o viaţă de scriitor care nu e a mea", deoarece a părăsit ţara natală pentru a se stabili în Franţa şi a deveni scriitor de limbă franceză. Despre acest volum "Ziarul de duminică" a scris pe larg în numărul din 16 martie 2012. R