Dioxidul de sulf, folosit ca antioxidant, conservant şi antimicrobian în vinul îmbuteliat, este principala cauză a durerilor puternice de cap care apar după ce bem vin. Acesta ar putea fi înlocuit, în curând, cu un aditiv dezvoltat printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.
Un centru de cercetare aplicată din Germania, ttz Bremerhaven, a identificat o cominaţie de două extracte care ar putea înlocui dioxidul de sulf ca aditiv în vinuri şi în fructele uscate. Este vorba despre un proiect finanţat de Uniunea Europeană, numit SO2SAY.
Cele două extracte sunt prezente în vin în mod natural şi au fost prelucrate pentru a avea un efect de conservare a vinului similar dioxidului de sulf, dar fără efectele secundare ale acestuia asupra consumatorului. Conform studiilor realizate în cadrul proiectului, această combinaţie ar putea reduce nivelurile de SO2 în vin, de exemplu, cu peste 95 %.
Vinul care conţine noul aditiv a fost deja degustat în Regatul Unit, Spania şi Germania şi a fost considerat a fi la fel de bun ca vinul care conţine sulf, îmbuteliat sub mărci de referinţă. În mai 2012 a fost îmbuteliat un nou lot de sticle, care vor fi destupate în ianuarie 2013 de către cei nouă membri ai consorţiului care a iniţiat proiectul, iar după patru luni vor urma teste suplimentare. În cazul unei reuşite, fezabilitatea tehnică a utilizării noii combinaţii va fi astfel demonstrată şi vor putea fi demarate procedurile pentru autorizarea acesteia.
De ce trebuie înlocuit dioxidul de sulf
Dioxidul de sulf (SO2), care se mai întâlneşte pe etichetă şi cu numele de E220, este utilizat drept conservant pentru anumite fructe uscate şi la producerea vinului, ca agent antimicrobian şi antioxidant. Dioxidul de sulf prezent în alimente în cantităţi mici este tolerat de majoritatea oamenilor, dar, la unele persoane, acesta poate cauza reacţii alergice sau alte