Medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să fim atenţi la ce punem pe masă de sărbători, asta ca să evităm vizitele nedorite la urgenţe. Trebuie să ocolim mâncărurile grase, prăjiturile cu cremă, dar şi abuzul de alcool sau de tutun.
Nutriţioniştii spun că, de sărbători, oamenii au tendinţa să încalce toate regulile unui alimentaţii sănătoase. Abuzul de grăsimi pe termen scurt se combină cu abuzul de alcool şi cu sedentarismul, calea sigură spre probleme digestive. De aceea, cumpătarea ar trebui să fie regula de aur în această perioadă.
"Mă situez în compania celor care recomandă gustaţi tot ce doriţi, dar a gusta nu înseamnă a mânca. Nu amestecaţi băuturile, nu amestecaţi alimentele tip porcării de porc afumante, pentru că dacă mâncăm în prima seară cârnaţi şi tobă, a doua zi nu dimineaţa, doar la prânz putem consuma jumeri, caltaboşi. Să avem 2-3 zile de pauză între. Să consumăm dulciuri, dar dacă sunt prăjituri cu cremă greşeala se repetă pentru că este tot un abuz de grăsimi", spune Nicolae Hâncu, medic nutriţionist.
Cei care nu respectă aceste reguli minime riscă să aibă probleme digestive.
"Intoleranţele alimentare, gastrite, sindrom diareic, şi dacă unii care nu ştiu că au o pietricică la fiere, acum o să afle pentru că o să facă colici biliare. Şi cei care au probleme digestive şi ştiu acest lucru, ar fi mare păcat să le reactiveze cu acest prilej", mai spune Hâncu.
Gastronomii ne dau şi un exemplu despre cum ar trebui să arăte o masă sănătoasă de Crăciun: cu raţă sau curcan în loc de porc şi cu fructe proaspete în loc de prăjituri pline de cremă.
"Nu zic să renunţăm la porc, dar porcul are şi părţi mai puţin grase. Poţi să foloseşti un muşchiuleţ, să foloseşti cotlet. Dar în loc de o friptură barosană şi plină de grăsime de porc, mai bine să foloseşti curcan sau raţă. De ce nu, să faci o friptură de raţă, pulpe de raţă prăjite î