Sfârşitul lumii se apropie mai repede sau mai încet şi nu mayaşii spun asta, ci oamenii de ştiinţă. Sub titlul "9 scenarii pentru sfârşitul lumii", Le Monde trece în revistă pericolele reale care ameninţă planeta noastră cu dispariţia, acum sau peste miliarde de ani.
Un lucru este cert şi anume că lumea va lua sfârşit peste circa cinci miliarde de ani. Oamenii de ştiinţă care au calculat acest termen de "garanţie" al Pământului se bizuie pe faptul că Soarele nostru va deveni cu timpul tot mai mare, tot mai luminos. Astfel, treptat, Soarele gigantic va "înghiţi" mai întâi planeta Venus şi apoi Pământul. Până la acea dată fatidică însă, temperatura pe Terra va fi urcat cu câteve zeci, dacă nu sute de grade. Potrivit unor cercetători britanici, ultimele vietăţi de pe Pământ vor exista peste vreo trei miliarde de ani, sub formă de organisme unicelulare ascunse în apă foarte caldă şi foarte sărată.
Tot de domeniul interstelar şi la fel de îndepărtat în timp (patru miliarde de ani) este şi prezicerea unei coliziuni apocaliptice între Calea Lactee-în care se află sistemul nostru solar-şi o altă galaxie. Acest lucru nu ar produce însă neapărat şi o ciocnire între astrele, planetele sau stelele care le compun şi deci nu e sigur că Pământul şi ce e pe el vor dispărea de tot.
Un alt fenomen poate duce însă la cvasi-dispariţia vieţii şi anume anularea sau inversarea câmpului magnetic terestru, care deocamdată ne fereşte de bombardamentele razelor cosmice. Ultima inversare de câmp magnetic a avut loc acum 780 de mii de ani. Mai aproape de noi, adică acum 41 de mii de ani, el chiar a dispărut complet, înainte de a reveni la starea normală. Cum actualmente se înregistrează o diminuare a câmpului magnetic, anumiţi cercetători afirmă că peste două mii de ani, el ar putea fi nul. Şi ce dacă? Viaţă pe Pământ va exista, biosfera nu va muri şi cu atât mai puţin oa