Aceasta a fost concluzia celor care au participat la dezbaterea „Mineritul – motor de dezvoltare economică a zonei Apusenilor”, organizată de Editura Evenimentul Zilei şi Capital.
Proiectul Roșia Montană ar crea mii de locuri de muncă și ar aduce economiei 24 de miliarde de USD
Potrivit lui Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, opinia publică şi oamenii care pot lua decizii nu ar mai trebui să spună „nu se poate”, ci „cum se poate face ceva pentru a atrage investiţiile în România şi să se creeze cât mai multe locuri de muncă noi”.
„Investiţiile mari să fie transpartinice”
În opinia istoricul Cosmin Popa, toate proiectele mari de investiţii din România, fie că sunt în curs de derulare, fie că sunt în fază de proiect, ar trebui să fie transpartinice. „De exemplu, proiectul minier de la Roşia Montană este bun ca studiu de caz pentru falimentul general al statului şi a României. Incapacitatea României de a lua o decizie arată că vom păşi hotărât în ceea ce numesc SUA statele eşuate”, a explicat Cosmin Popa în cadrul dezbaterii. În opinia acestuia, ar trebui să existe o înţelegere între partide în ceea ce priveşte proiectele economice. Vot masiv pentru minerit în Apuseni
În plus, Andrioaiei a explicat că noul Guvern trebuie să se înţeleagă că s-a terminat campania electorală în care s-au promis salarii mai mari şi că ar trebui să se ia decizii pentru dezvoltarea economiei, consecinţă ce va duce la crearea mai multor locuri de muncă şi la salarii mai bune.
„Proiectul de la Roşia, dosar important”
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a explicat că proiectul minier de la Roşia Montană este unul dintre dosarele importante pentru care Guvernul va trebui să ia o decizie, dar până în acest moment nu s-a finalizat procedura referitoare la stabilirea garanţiilor privind răspunderea de mediu.
Ace