Adelin Petrişor
Coreea de Nord. Un lagăr cât o ţară
Editura Polirom
Prefaţă de Cătălin Tolontan. După o vizită excepţională în Coreea de Nord, o ţară aproape închisă pentru occidentali, reporterul de televiziune Adelin Petrişor a realizat un deocumentar şi o serie de fotografii unice. Pe acestea le publică într-un captivant album de fotografii care reprezintă un avertisment privind riscul de a repeta greşelile istoriei. Din păcate, înclin să cred că va avea o audienţă limitată, în primul rând pentru că e un album scump, în al doilea rând pentru că e un subiect care nu are cum să atragă. Reiese din chiar textul autorului:
"Nu cred că există jurnalist pe planetă să nu-şi dorească să vadă ce se întâmplă în cea mai închisă ţară a lumii. Şase ani am tot corespondat şi m-am tot întâlnit cu reprezentanţii Ambasadei nord-coreene de la Bucureşti. A fost o relaţie complicată.
Închişi în reprezentanţa dintr-o zonă exclusivistă a capitalei, diplomaţii nord-coreeni refuză, de obicei, discuţiile cu jurnaliştii. Îmi aduc aminte că la prima întâlnire nu am fost primit nici măcar în curtea Ambasadei. Un diplomat a ieşit pe trotuar, s-a uitat temător în stânga şi-n dreapta şi, cu telecomanda, a închis poarta metalică a reprezentanţei, de parcă s-ar fi temut că o s-o iau la fugă spre teritoriul lor, să cer azil. I-am dat cererea pentru viză, a luat-o şi a dispărut fără niciun cuvânt. Au trecut câţiva ani fără răspuns, am dat sute de telefoane, e-mailuri şi faxuri, până când la reprezentanţă a venit un ambasador care până nu demult fusese acreditat la Paris.
După vreo doi ani de la prima întâlnire, acest om mi-a dat în sfârşit vestea bună: puteam să merg ca jurnalist la Phenian, un lucru mai mult decât rar.
Contactul cu ţara lui Kim a fost, aşa cum mă şi aşteptam, dur. Nu poţi să nu fii marcat de aeroportul sărăcăcios, clădirile gri, oamenii îmbră