Divergenţele între ruşi şi europeni privind reglementarea pieţei energetice europene sint atât de mari incât ei nici nu se mai chinuie sa le disimuleze. In cadrul conferintei de presa care a urmat summitului UE-Rusia, petrecut vineri la Bruxelles, Putin i-a acuzat pe europeni că-i confiscă investiţiile.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Se afla aici in cauza asa numitul "al treilea pachet" al reglementarii pietei energetice a UE care obliga toate companiile, europene si din afara Uniunii , sa-si desparte retelele de productie de cele de transport.
Ideea, aprobata inca din 2009, este de a liberaliza acest sector obligînd magnatii energetici sa renunte adesea la dreptul de proprietate detinut asupra conductelor care transporta gaz, de pilda.
Acest lucru, s-a stiut inca din 2009 ca va afecta puternic activitatea gigantului rus Gazprom in Europa. Acum ca pachetul este in vigoare, Rusia spune ca acesta nu ar trebui sa aiba efecte retroactive, or le are.
Actualele cerinte ale pietei energetice europene se aplica si contractelor déjà incheiate in trecut cu Gazprom, ceea ce Rusia considera « inacceptabil »
Pe scurt, Vladimir Putin a subliniat ca prin aplicarea faimosului articol 34 al reglementarii europene, unele tari ale UE « confisca investitiile rusesti ».
Aflat lânga Putin la conferinta de presa, José Manuel Barroso , presedintele Comisiei Europene si artizanul reglementarii energetice, si-a aparat proiectul.
"Actiunile UE nu sint discriminatorii", a spus el explicînd ca acestea se aplica tuturor societatilor din lume care opereaza pe teritoriu european, nu doar Gazpromului.
Cum europenii si rusii au semnat acum un parteneriat global de relansare a cresterii economice, Barroso a adaugat ca normele energetice sint compatibile cu acest pact ».
Intepat, Putin i-a raspuns : "Prietenul meu d