La 23 de ani după prăbuşirea regimului comunist, România se află iar într-un punct de cotitură. E normal: în toţi aceşti ani a mers doar în zig-zag.
Pentru români, ziua "sfârşitului lumii" a însemnat o comemorare amară a dispăruţilor din decembrie '89, un bilanţ al sărăciei şi un nou Guvern. România se află într-un punct de cotitură, dacă ne uităm la compoziţia noului Parlament sau la veştile deloc bune anunţate de Cabinetul Ponta în programul de guvernare.
Ceva-ceva s-a schimbat, totuşi. Tonul dialogului dintre diversele tabere s-a mai domolit, iar lucrurile se aşază cu rapiditate pe un făgaş normal. ...Sau anormal? Şi cât va dura? Mediile de informare arată că fricţiunile dintre USL şi Preşedinţie se transferă în interiorul alianţei de guvernare. Nu dintr-o dată, ci câte un pic. Vechile obiceiuri - precum zidul pe care îl fac parlamentarii Puterii în jurul unui semen de-al lor acuzat de matrapazlâcuri grave - sunt indiscutabil păstrate. Ion Stan, de la PSD, este primul scăpat astfel de arestul cerut de procurorii anticorupţie în noua legislatură.
Dacă Parlamentul a debutat prost, cu opt ani în urmă a existat o schimbare ce părea mobilizatoare pentru români - care, vă amintiţi?, invadaseră străzile de bucurie că nu câştigaseră alegerile Năstase şi ai lui. Astăzi, învingătorul de atunci ocupă un loc codaş în clasamentul popularităţii, în ciuda faptului că mai puţin de jumătate dintre locuitorii cu drept de vot au optat pentru demiterea sa, în vară. Ce va face el în continuare aproape că nu mai contează. Toţi ochii sunt aţintiţi pe noul Guvern, de la care se aşteaptă minuni, la propriu. Acel "Să trăiţi bine!" din 2004 s-a transferat deja, în subconştientul românilor, în ograda Guvernului Ponta 2. Evident, premierul se va feri din răsputeri să facă un copy-paste public la asta. Totuşi, el este conştient că o presiune în creştere di