Prin Hotărârea nr. 479 din 12 noiembrie 2012, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a avertizat Ministerul Sănătății că unii medici aplică un tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.
„Medicii notează diagnosticul «infecţie cu HIV» pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional, se arată în avertizare. Sperăm ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să îşi dezvăluie diagnosticul faţă de persoane care nu au nici un drept să afle aceste informaţii despre cel din faţa lor. Confidenţialitatea diagnosticului este un drept universal al pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii ale statului trebuie să ia măsurile necesare pentru ca acest drept să fie respectat” a declarat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor de Persoane Afectate cu HIV SIDA.
Prin Hotărârea nr. 479 din 12 noiembrie 2012, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a avertizat Ministerul Sănătății că unii medici aplică un tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la