-AA+A
„Satul Breaza”, mai mult decât o monografie Lucrarea „Satul Breaza. O istorie demnă şi milenară”, de Tănase Rodilă, a apărut în anul 2010 la Editura „Eikon” în condiţii grafice frumoase, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, şi este elogiul adus unei vechi vetre de locuire românească, localităţii care se numea odinoară Ambriciu. Autorul, profesor de matematică ridicat din mijlocul sătenilor ambriciuani, aşează în fruntea opului o emoţionantă dedicaţie: „Scriu această carte pentru cinstirea memoriei ţăranului român care a suportat umilirea, teroarea şi martiriul, apărându-şi demnitatea, glia străbună, graiul şi credinţa. Ţăranul este stâlpul existenţei şi dăinuirii noastre, cel care a dus tot greul istoriei, care a suferit şi a suportat durerea cea mai mare şi căruia jalea i-a sfâşiat şi ars mereu inima şi sufletul. El, ţăranul român, cu sudoarea şi sângele lui, şi-a apărat şi sfinţit ţara”.
Lucrarea este structurată pe zece capitole, în ordine: aşezarea şi prezentarea geografică, istoricul localităţii, ocupaţiile, locuinţele şi anexele gospodăreşti, tradiţia şi obiceiurile, toponimia, antroponime şi cuvinte vechi, biserica şi credinţa, şcoala şi învăţătura, oameni de seamă fii ai satului şi manifestarea culturală „Breaza 2000”. Pe suprafaţa celor mai bine de 300 de pagini este parcursă problematica amplă, edificatoare asupra întrebărilor care s-ar putea ridica pentru cunoaşterea aprofundată a celor presupuse despre localitate. Este indenegabilă pasiunea pentru istorie a profesorului Rodilă, care a asimilat organic lecturile referitoare la diverse perioade ale civilizaţiei europene şi la destinul localităţii natale în context.
Atestată la 1312, cu doar câţiva ani după Cetatea Ciceului (1304), actuala Breaza şi-a păstrat până la 1900 numele roman de Ambriciu (Ambritus) şi istoria i-a fost legată indisolubil de cetatea în perimetrul