Executivul s-a angajat să păstreze medicii buni în ţară, să deconteze medicamente noi şi să construiască opt spitale Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul Sănătăţii se află în faţa unor provocări importante, precum actualizarea lista de medicamente, stoparea exodului doctorilor şi reformarea sistemului de asigurări. Toate aceste măsuri, dar şi alte promisiuni sunt menţionate în programul de guvernare, mai mult sau mai puţin vag. Un prim obstacol este însă veşnica subfinanţare.
1. IMPLEMENTAREA CARDULUI DE SĂNĂTATE
Programul de guvernare are în vedere definitivarea informatizării sistemului sanitar. Cardul de sănătate a fost lansat, în primă fază, la Arad, urmând să fie distribuit către toţi cetăţenii în prima parte a anului 2013. Documentul va permite medicilor să verifice dacă pacientul e asigurat şi să acceseze date medicale cu risc vital. Cel mai mare beneficiu va fi stoparea fraudelor și controlul mai riguros al banilor.
2.LICITAŢII CENTRALIZATE
Guvernul a aprobat deja, înfiinţarea unei Direcţii de achiziţii publice, care va organiza licitaţii naţionale, atât pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cele ale autorităţilor locale. Se urmăreşte atât stoparea mafiei licitaţiilor şi preîntâmpinarea situaţiilor în care spitalele rămân fără medicamente vitale, cât şi obţinerea unor preţuri mai bune. „O idee extraordinară, pentru care îţi trebuie un ministru curajos şi incoruptibil. Iar Eugen Nicolăescu cred că este un astfel de ministru”, consideră Sorin Paveliu, expert în sănătate. O prioritate este dotarea cu apartură oncologică și radioterapie, capitol la care spitalele stau extrem de prost.
Deblocarea angajărilor în sistemul sanitar
3. MEDICAMENTE NOI
Un număr de 84 de medicamente noi sunt evaluate şi ar putea intra pe lista de compensate. „Este cea mai mare provocare pentru anul acesta. Cheltuielil