I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. Adevarul.ro vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.
Originar din Scoţia, renumitul Gordon Ramsay (46 de ani) şi-a dorit iniţial o carieră în fotbal, dar un accident nefericit a pus capăt acestui vis din copilărie. Dedicarea şi talentul l-au adus alături de unii dintre cei cei mai mari chefi din lume, astfel că tânărul a lucrat la începuturile carierei cu Albert Roux şi Marco Pierre White, în Londra, dar şi cu Guy Savoy şi Joël Robuchon din Franţa.
În 1993 a devenit bucătar şef la restaurantul Aubergine, din Londra, iar în primii trei ani avea deja două stele Michelin. În 1998, la vârsta de 31 de ani, Roney şi-a deschis propriul restaurant care-i poartă numele şi a primit rapid cea mai prestigioasă distincţie din lumea culinară: trei stele Michelin.
Cunsocut la nivel internaţional, Gordon a deschis o serie de restaurante de succes în întreaga lume, din Italia până în Statele Unite ale Americii. În anul 2006, cheful a primit distincţia OBE (Ordinul Imperiului Britanic acordat de regina Elisabeta a II) pentru serviciile aduse industriei. De-a lungul timpului, el a primit, în total, 13 stele Michelin, iar în prezent deţine 12.
Preparat care poartă semnătura lui Gordon Ramsay: confit de porumbel cu ciuperci şi porumb dulce FOTO Arhivă personală/Facebook
Gordon nu este doar unul dintre cei mai titraţi bucătari din lume, ci şi o vedetă TV, cu mai multe show-uri în palmares. Printre cele mai populare se numără „Hell’s Kitchen“ („Bucătăria iadului“ – n.r.), „Masterchef“ şi „Gordon’s Great Escapes”. Totodată, el a publicat mai multe cărţi de gastronomie, dar