Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), spune, într-un comunicat remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX, că nu a fost colaborator şi nu a dat nici un fel de note informative la Securitate.
Andrei Marga spune în comunicat că a aflat de pe site-uri că Revista 22 publică o "ştire" în care se spune că el a dat note informative în 1977-1978, fără a fi colaborator al fostei Securităţi.
Totuşi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este instituţia care a stabilit, printr-o decizie luată în 6 noiembrie şi făcută publică vineri, că Andrei Marga, fost ministru de Externe şi actual şef al ICR, nu a fost colaborator al Securităţii, deşi acesta a furnizat informaţii sub numele de cod Horia, fără a exista însă un angajament al acestuia.
"Sunt nevoit să amintesc, din nou, că am fost ministru în patru guverne, iar vreme de nouăsprezece ani am condus Universitatea 'Babeş-Bolyai'. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat şi recent. Nu s-a găsit nimic compromiţător", spune, însă, Andrei Marga, în comunicatul remis MEDIAFAX.
El precizează că, în ultimele luni, a existat "o efectivă mobilizare" pentru defăimarea numelui său, "declanşată, cum se ştie, de un consilier prezidenţial". "La această campanie s-au ataşat tot felul de tismăneni, paladini etc., care bat câmpii cu dezinvoltură. În această toamnă, campania a continuat în legătură cu preluarea ICR şi acţiunile mele de demantelare a unei feude. Neputând să se atace ceea ce am făcut după 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educaţiei naţionale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat şi se inventează, după maxima 'murdăreşte că tot rămâne ceva'", declară Andrei Marga.
Marga spune că nu a fost colaborator şi nu a dat nici un fel de note informative. "Spun încă o dată - cu acest prilej, spun pentru ultima oară - c