”Nu am fost colaborator și nu am dat note informative Securității”, a afirmat sâmbătă într-un comunicat preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a hotărât că fostul ministru de Externe nu a fost colaborator al Securității. Instituția afirmă, însă, că Andrei Marga a furnizat informaţii sub numele de cod ”Horia” despre diverși profesori, studenți sau cercetători români sau străini. Verdictul de necolaborare este motivat de CNSAS prin faptul că preşedintele Institutului Cultural Român nu a avut un angajament scris cu Securitatea.
"Sunt nevoit să amintesc, din nou, că am fost ministru în patru guverne, iar vreme de nouăsprezece ani am condus Universitatea 'Babeș-Bolyai'. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat și recent. Nu s-a găsit nimic compromițător", spune Andrei Marga, în comunicatul citat de Mediafax.
El precizează că, în ultimele luni, a existat "o efectivă mobilizare" pentru defăimarea numelui său, "declanșată, cum se știe, de un consilier prezidențial". "La această campanie s-au atașat tot felul de tismăneni, paladini etc., care bat câmpii cu dezinvoltură. În această toamnă, campania a continuat în legătură cu preluarea ICR și acțiunile mele de demantelare a unei feude. Neputând să se atace ceea ce am făcut după 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educației naționale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat și se inventează, după maxima 'murdărește că tot rămâne ceva'", declară Andrei Marga.
Marga spune că nu a fost colaborator şi nu a dat nici un fel de note informative.
Pe de altă parte, adeverinţa postată vineri pe site-ul CNSAS consemnează legături ale fostului ministru cu Securitatea: într-unul dintre dosarele din fondul arhivistic s-a regăsit un document fără titlu, datat 9.03.1977 ş