La împlinirea unui secol de viaţă, generalul Ciprian Marin, cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul“, a dezvăluit câteva din secretele sale de viaţă lungă
Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj l-au sărbătorit vineri pe generalul Ciprian Marin, la împlinirea frumoasei vârste de 100 de ani. Zeci de oameni s-au adunat în Sala Mare a Primăriei Craiova, pentru a-l felicita pe general.
„Azi este o zi specială, pentru că a ajuns la 100 de ani generalul de artilerie în rezervă Ciprian Gustav Marin, unul dintre cei patru deţinători ai Ordinului „Mihai Viteazul“ care mai sunt în viaţă în România. De aceea am ales să-l sărbătorim într-un cadru festiv“, a explicat primarul Olguţa Vasilescu, dând apoi citire unui scurt Curicullum Vitae al sărbătoritului.
Decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul“ şi „Crucea de Fier“
Născut la 21 decembrie 1912, la Craiova, fiul lui Gustav şi Constanţa Ciprian, a urmat clasele primare la Şcoala „Traian“ din localitate, apoi, în 1925, a intrat la Liceul Militar Craiova, pe care l-a absolvit în 1932 ca şef de promoţie. Între anii 1932-1935 a urmat Şcoala de Ofiţeri de Artilerie la Bucureşti şi Timişoara. Pe 1 iulie 1935 a fost făcut ofiţer - sublocotenent - fiind repartizat la Regimentul 26 Artilerie Slatina. În 1939 a fost avansat locotenent. Între 22 iunie şi 29 octombrie 1941 a participat la luptele pentru cucerirea Odessei, având comanda Bateriei 3. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul“ şi Crucea de Fier germană, pentru fapte de eroism, cu ocazia luptelor din 2 octombrie 1941, data cuceririi Odessei.
În 1942 participă la luptele din cotul Donului. Este decorat cu Coroana României, cu spadă, şi Virtutea Militară. În 1943 participă la luptele din cotul Niprului şi Marea Azov. Este avansat căpitan şi decorat din nou. În perioada 1943-1945 urmează Şcoala Superioară de Război, fiind apoi avansat maior în 19