La 23 de ani după prăbuşirea comunismului, Casa Poporului, devenită între timp Palatul Parlamentului, un edificiu gargantuesc de sorginte stalinistă, rămas una dintre moştenirile ”cele mai concrete” ale dictatorului Nicolae Ceauşescu, s-a impus în mod suprinzător drept unul dintre stâlpii de susţinere ai tinerei democraţii române, conform unui material publicat de Associated Press.
În timp ce rămâne unul dintre cele mai controversate proiecte ale regimului Ceauşescu, proiect ce şi-a găsit însă, până la urmă, locul în mentalul colectiv al românilor, Palatul Parlamentului a devenit şi o veritabilă atracţie turistică, fiind vizitat de zeci de mii de români dar şi străini, an de an, mai notează agenţia americană de presă.
Palatul, care este atât de mare încât poate fi observat din spaţiu, şi-a deschis porţile la începutul anilor '90, când rănile provocate de comunism în România încă supurau. Descris de cineva drept ”un uriaş tort de nuntă stalinist”, Palatul Parlamentului este întrecut doar de Pentagon în topul celor mai mari clădiri administrative din lume, întinzându-se pe 350.000 de metri pătraţi.
În acest spaţiu mai mult decât generos îşi desfăşoară activitatea Parlamentul şi Curtea Constituţională, alături de Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), un organism pentru lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, parlamentarii români s-au reunit pentru a vota un nou guvern, însă de-a lungul timpului, palatul a devenit un magnet şi pentru celebrităţi şi evenimente mondene, mai notează AP.
Miresele pozează în faţa clădirii în care acum se organizează nunţi, baluri, proiecţii de filme, prezentări de modă şi multe alte evenimente. De-a lungul timpului, Michael Jackson a executat celebra sa mişcare de dans ”moonwalking”, în faţa palatului, după o conferinţă de presă, Shakira a cântat în p