Cercetatori britanici au descoperit ca branza roquefort, cunoscuta pentru vinisoarele ei verzi-albastrui, are proprietati anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, in parte, longevitatea francezilor, relateaza maxisciences.com.
Cu o speranta de viata de 84,80 ani, femeile din Franta sunt cele mai longevive din Europa. Fenomenul a pus probleme unui numar mare de cercetatori, indeosebi britanici. Ceea ce ei numesc 'paradoxul francez' se refera la aparenta contradictie care exista, potrivit lor, intre felul de a manca al francezilor si sanatatea lor.
In Marea Britanie se considera ca francezii au o alimentatie bogata in grasimi - branza, mezeluri - si bauturi alcoolice. Numai ca sanatatea globala a populatiei este relativ buna, inregistrandu-se, de exemplu, o rata mult mai mica de infarcturilor decat in alte tari. In Marea Britanie, speranta de viata medie a femeilor este de 81,30 ani. Cercetatorii de la o societate de biotehnologie din Cambridge cred ca au gasit explicatia: branza roquefort.
Intr-un studiu intitulat 'Sa fie branza piesa care lipsea din puzzle-ul paradoxului francez?', cercetatorii arata ca au aflat ca branza roquefort are proprietati anti-inflamatoare. Ei au analizat proprietatile branzei si au constatat ca, cu cat ea este mai 'maturata', cu atat efectul anti-inflamator este mai intens. Eficienta acestuia se accentueaza cand are loc intr-un mediu acid, cum ar fi peretele stomacului sau suprafata pielii.
'Observatiile noastre arata ca numai consumul de vin rosu nu poate explica paradoxul si poate alte elemente din alimentatia tipic franceza ar putea duce la mortalitatea cardiovasculara redusa. Consumul de branza, indeosebi al soiurilor cu mucegai, poate contribui la paradoxul francez - lansam aceasta ipoteza', afirma echipa de cercetatori ai Lycotec, condusa de dr Ivan Petyaev si dr Iuri Bashmakov.
'Branzeturil