Un adevărat joc de şah se joacă în Pacific între China, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii lor.
China îşi modernizează armata, în special în marina, şi a fost implicată în confruntări, în ultimele luni, cu Japonia, pentru insulele nelocuite din Marea Chinei de Est, şi cu Filipine, pentru Scarborough Schoal. Atât Japonia, cât şi Filipine au tratate de apărare cu Statele Unite ale Americii.
Chinezii au comandat un portavion, cu un aparat de luptă J-15 pe punte, şi au desfăşurat drone în apropiere de Okinawa, conform relatărilor de presă. Între timp, SUA s-au reangajat în Pacific şi şi-au extins relaţiile diplomatice în regiune, făcând curte Myanmarului, care iese din izolare şi îşi extinde relaţiile cu Vietnamul şi Cambodgia. Puşcaşii marini americani au fost staţionaţi în Australia, şi există planuri de desfăşurare a unor nave de luptă riverane la Singapore, mişcări pe care unii analişti le văd ca fiind o politică de limitare.
Reuniunile la nivel înalt de la Beijing şi de la Pentagon, invitaţiile la exerciţii şi excursii la baze militare pentru demnitarii aflaţi în vizită au făcut prea puţin pentru a masca faptul că neîncrederea reciprocă este la un nivel record, iar aceste exemple nu au fost observate - în afara Peninsulei Coreene - de la căderea Uniunii Sovietice.
Două rapoarte majore din acest an au detaliat un guvern chinez încurajat - susţinut de ani de creştere economică, furtul secretelor tehnologice şi o flota care devine mai modernă şi concepută pentru a combate în mod specific platformele Marinei SUA - care vede SUA ca pe o superputere în declin. China este într-o tranziţie a conducerii, dar analiştii nu se aşteaptă la prea multe schimbări.
Relaţia slabă a fost numită în multe feluri, de la contradictorie la o cursă a înarmării.
"Un nou tip de război rece are loc în regiune", a declarat în iunie Teufel Dre