Comercianții își vând mărfurile, clienții aleg cadouri unice, iar orașele își schimbă fața. După tradiția din Vest, an de an, centrele marilor urbe atrag zeci de mii de vizitatori la târgurile de Crăciun.
Originare din Germania, sudul Tirolului sau Alsacia, târgurile de Crăciun au acaparat întreaga Europă, mai nou, și România. Străduțe întregi sau piețe unde se sărbătorește Crăciunul - timp de patru săptămâni - îmbie cu diferite exponate și evenimente, care atrag mai mult de un milion de vizitatori într-o capitală europeană și zeci de mii într-un oraș mare din România.
În Europa, cele mai frumoase târguri de Crăciun au fost declarate cele de la Köln, Viena, Bruges, Strasbourg și Praga, pe meleagurile mioritice cele mai spectaculoase fiind cele de la Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava și Brașov. Însă din urmă vine Bucureștiul, cel mai nou târg deschis în inima Capitalei găsindu-și deja amatorii. Peste 3.000 de becuri colorate, aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase, 65 de căsuțe de lemn, 10 tone de cetină și un brad înalt de 17 metri, ornat cu peste 2.500 de beculețe, amplasat în centru. Așa se prezintă Târgul de Crăciun al Bucureștiului, organizat de Primăria Capitalei, prin CreArT – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie. „Fiind în centrul Capitalei, ne ajută să atragem cât mai mulți vizitatori, chiar dacă nu întotdeauna sunt și clienți finali. Vin mulți străini care cumpără produse tradiționale. Cam 20% dintre clienții mei au fost străini“, spune Viorica L., unul dintre comercianții de la București, menționând că participarea la astfel de târguri îi crește vânzările care, în luna decembrie, se ridică la câteva mii de euro.
Lecția sibiană
Poate cel mai frumos târg de Crăciun din România este la Sibiu. Lecția europeană învățată de acest oraș de-a lungul anului 2007, când a fost desemnat Capitală Europeană Culturală, s