Acum o sută de ani, Crăciunul era un bun prilej de glumă pe seama evenimentelor şi a personajelor importante din anul care tocmai urma să se încheie. De la cronica satirică a unui bucătar stângaci până la falsele meniuri care sintetizau, cifrat, în denumiri bizare, starea naţiunii, listele de preparate de Crăciun, întocmite ca amuzament, abundau la mesele de petrecere.
În 1910, începe Revolutia Mexicană, George V devine suveran al Regatului Unit, al dominioanelor britanice şi împăratul Indiei, Portugalia aboleşte monarhia, iar Japonia anexează Coreea. Evenimentele mondiale păreau a nu se răsfrânge, totuşi, asupra francezilor, care habar n-aveau, în 1910, că păşesc într-un deceniu al războaielor, care va schimba harta Europei. Un meniu franţuzesc din 25 decembrie 1910 oferea, aşadar, în glumă, să spunem, o serie de bucate imaginare, pregătite pentru un eveniment imposibil: Revelionul de Crăciun! La această masă, potrivit listei-meniu, se servea, Supă Richelieu, Aripi de Stridii à la St. Paul, Microbi zburători în sos Mousseline, Radicali în stilul Deputat, Cârnaţi pe placul Doamnelor, Salată de Sezon, Chateaubriants în stil Chatellerault (oraşul lui Descartes), Abatiză (sistem militar defensive – n.n.) de privighetori pe canapea, brânzeturi Brie şi Chabis ca la Membert, Timpane Milaneze, iar ca băuturi, se oferă un vin "normal", din 1869, un butoi de Perigueux 1900, un Moulin Rouge 1822, o Inundaţie, Diferite Şampanii, Lichiorul Doamnelor.
Grafica meniului de Crăciun-Revelion 1910 este şi ea hazlie, ilustrând un peisaj bucolic de vară-toamnă, cu falşi semănători şi cai păscând alături de vaci, cu ulii care hrănesc, protector, porumbeii... În concluzie, iată un meniu de tot râsul, potrivit cu starea de bună-dispoziţie a invitaţilor care, de bună seamă, ştiau la ce masă participă: de Craciun sau de Anul Nou (?)...
Reţetă. Abatiză de privighet