După ce, ani de-a rândul, femeile din România au beneficiat de un mic privilegiu şi au scos mai puţini bani din portofele decât bărbaţii pentru plata asigurării obligatorii auto RCA, Europa şi-a întors faţa de la noi şi a decis să aducă ambele sexe pe picior de egalitate. După ce, ani de-a rândul, femeile din România au beneficiat de un mic privilegiu şi au scos mai puţini bani din portofele decât bărbaţii pentru plata asigurării obligatorii auto RCA, Europa şi-a întors faţa de la noi şi a decis să aducă ambele sexe pe picior de egalitate.
Femei sau bărbaţi plătesc, de-acum, aceeaşi sumă la încheierea poliţelor. Ceea ce Comisia Europeană pregătea de ceva vreme, la sesizarea unui for belgian care reclama discriminarea pe criterii de sex, s-a întâmplat. Preţurile “unisex” în domeniul asigurărilor obligatorii auto au intrat în vigoare de ieri şi, prin urmare, asigurătorii din Europa vor trebui să perceapă aceleaşi sume în cazul primelor şi prestaţiilor de asigurare, indiferent că e vorba de un bărbat sau de o femeie.
Exact în urmă cu un an, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene lua în discuţie această problemă care permitea diferenţierea între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte asigurările obligatorii şi dădea asigurătorilor un termen de 12 luni pentru a introduce pe piaţă preţuri “unisex”, egale între bărbaţi şi femei.
Cum răgazul a expirat, femeile care vor încheia poliţe de asigurare obligatorie RCA nu vor mai beneficia de acele reduceri care ajungeau chiar şi până la 30 la sută din valoarea produsului. Până acum, ele erau favorizate la încheierea poliţelor fie pentru că sunt considerate şoferi mai prudenţi, fie pentru că speranţa lor de viaţă e mai ridicată faţă de cea a bărbaţilor.