Formula de guvern cu care numitul Victor Ponta a venit la Parlament reprezintă, de fapt, o remaniere a executivului instalat după moţiunea care l-a trântit pe Ungureanu. S-a spus atunci că este vorba de o improvizaţie care are rolul să gestioneze situaţia până la alegeri. Şi cum nimic nu e mai definitiv decât provizoratul, iată-ne în faţa unei echipe ce cuprinde nu mai puţin de 14 dintre cei „vechi”. Doar 7 miniştri au părăsit guvernul Ponta 2: Florin Georgescu (despre care se ştia sigur că nu mai vrea), Arafat (care afirmase răspicat că nu doreşte să fie şef peste Sănătate), Haşoti (care are alte planuri), Helvig şi Silaghi (inconsistenţi) şi Dobriţoiu (victima înţelegerii lui Ponta cu Oprea).
Dintre cei noi, şapte au experienţă de miniştri: Oprea a fost în fruntea Apărării, unde a format o veritabilă armata personală de colonei şi generali făcuţi pe puncte; Niţă, care a gestionat bine Mediul de Afaceri şi IMM-urilor, în scurtul mandat din guvernarea PDL-PSD, Eugen Nicolăescu şi Varujan Vosganian, care au făcut parte din formaţiunea liberală a lui Tăriceanu, ca şi Cristian David, Mariana Câmpeanu şi Voicu.
Novici în ale guvernării sunt Teodorovici, de la Afaceri Europene, consilier personal al lui Ponta, Pricopie de la Educaţie (un colaborator apropiat al Ecaterinei Andronescu), Daniel Barbu de la Cultură, celebrul Relu Fenechiu la Transporturi (ameninţat de Băsescu cu suspendarea), Lucia Varga de la Ape şi Păduri, Maria Grapini (al doilea portofoliu smuls de umaniştii lui Voiculescu), Mihnea Costoiu, de la noul minister al Cercetării Ştiinţifice (cam târziu...), Bănicioiu şi Doina Pană, la Sport şi Dialog Social.
Elementul care cred că concretizează guvernul Ponta 2 este numărul mare de miniştri care au rămas pe funcţii sau au făcut rocade. Nucleul dur al acestui executiv este format din titularii de la Administraţie şi Dezvol